keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

SEUL - uuden ajan Titanic

Varoitus! En vastaa mistään, mitä tähän alle kirjoitan, en ole mikään liittoexpertti ja pidänkin liittoon kaikin puolin pitkän hajuraon.

Mikä ihmeen SEUL?

SEUL on lyhenne sanoista Suomen Elektronisen Urheilun Liitto, ja muuta kyseisestä pilipaliliitosta ei tarvi tietää. Yritin etsiä liiton sivuilta, että onko joku uskaltaunut kirjoittamaan liiton tavotteista/missiosta tai miten aikovat edistää tätä meidän eSportsia Suomessa. No, kun ei kerran löytynyt liiton sivuilta, en viitsi lähteä edes arvuuttelemaan.

SEUL aloitti toimintansa joulukuussa 2010

Liiton ensimmäisen puheenjohtajan, Teemu Hiilisen bloggaus tästä suuresta ilonaiheesta:


"Liiton tarkoituksena on tukea ja olla mukana järjestämässä erilaisia elektroniseen urheiluun liittyviä  tapahtumia ja kilpailuja sekä kouluttaa järjestäjiä, tuomareita ja  pelaajia. Tämän lisäksi liiton tärkeänä tavoitteena on luoda  standardeja pelitoimintaan, jotta samoja pelejä pelattaisiin samoilla  säännöillä jokaisessa tapahtumassa sekä toimia pelaajien edunvalvojana.

Liiton ensimmäisenä tehtävänä  on lisätä yleistä tietoisuutta elektronisesta urheilusta. Harrastajia  Suomessa on kymmeniä tuhansia sekä muutamia ammatikseen pelaavia ihmisiä."


"SEUL, Suomen elektronisen urheilun liitto, on myös uuden ajan alku. Kaikki toimijat suomalaisessa eSPorts-yhteisössä ovat pyrkineet kehittämään yhteisöä eteenpäin, tästä suuri kiitos. Nyt me voimme kuitenkin koordinoidusti viedä eSports:a eteenpäin SEUL:n toiminnan kautta. Yhdessä olemme enemmän, tähän uskon ja allekirjoitan sen täysin."

Kansa ilakoi, nörtit kokoontuivat torilla ja heitettiin yläfemmoja villisti. Kaikki meni aluksi hyvin. Liiton ensimmäinen puheenjohtaja pääsikin puhumaan Suomen elektronisesta urheilusta mm. radioon ja televisioon. Turnaukset paranivat, esim. Assembly Summereilla pidettiin ASUS ROG - sc2-turnaus, joka veti monesta maanosasta pelaajia taistelemaan muistaakseni noin 20 000€.

Liitto sai jossakin vaiheessa valtiontukea ja ties mitä rahoitusta, näillä rahoilla tällä hetkellä ainakin maksetaan toiminnanjohtajan palkkaa, muista käyttökohteista vain luoja tietää. Oli villejä huhuja että tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä perustettaisiin pelaajatalo, jossa pelaajat pystyisivät asumaan ja harjoittelemaan, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että se jää idean isän päähän kummittelemaan.

Aluksi kaikki vaikutti hyvältä

Otetaan nyt ne positiiviset tempaukset uutiset ja bloggaukset liittyen liittoon
Paska lensi välillä, oli sitten puikoissa Teemu "wabbit" Hiilinen tai Jarmo "Minttu" Keto (Kyseiset herrat olivat siis lpuheenjohtajia), mutta selvästi oli aistittavissa että liitto yritti, ja sai aikaan jotain positiivista. Kuitenkin molemmat pelattiin ulos, tarina ei kerro miksi he saivat kenkää. Liitossa ei tällä hetkellä taida olla yhtään "tekijämiestä", ainakaan tunnettua sellaista. Kyseisten herrojen lisäksi liitosta ovat omatoimisesti lähteneet Petri "Procyon" Hämäläinen (ASUS ROG-turnausten "isä") ja Ence eSportsin operatiivisesta toimminasta vastaava, Toni "Chibulis" Arkama. Liitossa on jäljellä turnausjärjestäjiä, jotka haluavat viilata turnauskriteeristöä alaspäin että saisivat helpommin kassaan rahaa liitolta. Olen myös kuullut, että yhden liiton hallituksen jäsenen mukaan "Pelaajat ovat menoerä". Mitä tuohon nyt sanoisi..

Koska on lähes mahdotonta kiteyttää SEULin sotkuja:

SEUL-draama bloggaukset/uutiset matkan varrelta
16.10 LANTREK: Visioita tulevaisuudelle osa 1. (kommenteissa paska liitää, osa 2. jäi tulematta)
25.03.2013 SETT.fi -uutinen: SEUL ry julkaisi vastineen spekulaatioihin (kommentit!)
27.04.2013 SETT.fi -uutinen: SEUL ry:n puheejohtaja sai potkut
23.03.2013 Tomi "lurppis" Kovanen: SEUL asiaa (guud old shit)
23.07 SETT.fi -uutinen: Peliliiga ja Sysvia erosivat SEUL:sta

"Otin itse kantaa varsinkin budjettiin, jossa liitto oli kuluttamassa vuosibudjetistaan 14,1%, 13 000 euroa, yhteen viikonloppuun. Vaikka viikonlopusta on luvattu massiivista ja kaikille tärkeätä, niin mielestäni yhteen viikonloppuun upotettu 13 000 euroa on liikaa. Samalla huomautin, että ministeriölle lähetetyssä hankehakemuksessa liitto on luvannut pystyttää pelaajatalon pelaajille. Nyt sen rahoitus oli poistettu. Rahoitusta luvattiin siirtää gaalaviikonlopusta pelaajataloon ja pelastaa edes ne vähät rahat, mitä on pelastettavissa.

Nythän liiton rahoitus on laskenut jo yli 10 000 euroa tänä vuonna, kun INNO-hankkeen rahoitus on laskenut. Mikäli ministeriön rahoitus myös ryssitään samalla, niin liiton rahoitus on ensi vuonna luokkaa mitätön. Samalla liittohallitus katsoo, että liiton toimintaa tulee johtaa toiminnanjohtaja, jonka palkkoihin menee siis vuosittain noin 42 000 euroa. Herääkin kysymys, että millä toiminnalla liitto aikoo tämän rahan saada.

Liitolla on nyt vain muutama kuukausi ennen uuden rahoitushakemuksen jättämistä. Toivottavasti uusi liittohallitus puheenjohtajineen saa aikaan todellisen muutoksen - näkyvän muutoksen. Toivon itse, että liitto tässä onnistuu, koska uutta liittoa vastaavalla rahoituksella ei tule koskaan syntymään. Liiton kaatuminen olisi hieno suoritus yhdeltä ihmiseltä, joka kasvoi liittoa suuremmaksi."

Lainaus: Peliliiga ja Sysvia erosivat SEUL :sta, teksti Teemu "wabbit" Hiilisen käsialaa.

Miksi edes vaivaudun tähän bloggaukseen?
Liitolta pääsi taas pieru, jos useampikin. 

Liitto pieree vahvemmin kuin koskaan:
30.07.2013 SETT.fi -uutinen: ASSEMBLY SUMMER 2013 tapahtumaan pelaajalounge - SEUL RY vetäytyi (kommentit!!)
Tarkoituksenani oli revitellä liiton "vastineella"/"uutisella", joka oli lainattu kyseiseen uutiseen, mutta se on sieltä näköjään deletoitu. Ei huolta liiton sivuilta löytyy:

""Liiton tarjoama ratkaisu, jossa osa SEULin tarjoamasta rahoituksesta käytettäisiin League of Legends -pelaajien virkistämiseen viemällä näille pelipaikalle virvokkeita, ei sopinut Peliliigalle.""
- Tämä oli kai se ns. pärinäkorvaus

"SEUL toimittaa loungevieraiden käyttöön kaikesta huolimatta mikroaaltouunin, vedenkeittimen ja kahvinkeittimen viihtyisyyden parantamiseksi. Toivotamme kaikille pelaajille hauskaa tapahtumaa ja haastavia pelejä!"
- Epätarkkojen laskelmieni mukaan tämä oli liiton toiseksi suurin menoerä tänä vuonna.

Paska lensi kommenteissa ja ei kauakaan mennyt, kun liitto toimi!

31.07.2013 SETT.fi -uutinen: Pelaajalounge laajenee ASSEMBLY Summereilla
"Peliliiga tulee edelleen organisoimaan ja vastaamaan molemmista Loungeista yhteistyössä ASSEMBLY:n sekä SEUL ry:n"

(Johan alkoi tilaa löytymään)

EDIT: BREAKING NEWS!

31.07.2013 GAMING.fi uutinen: SEUL ry:n toiminnanjohtaja jättää tehtävänsä

--
LOPPUKEVENNYS

Pelaajalounge vuuosimallia 2013, vaikka kuvasta ei uskoisi ensisilmäyksellä. KUVA: SEUL RY


eSports lentopeli, kuva ei ole 90-luvulta














































--

Täten minä, eSportsin rakentajana ehdotankin, että mitä jos pistäisitte liitossa pillit pussiin, ennen kuin haju pahenee.

2 kommenttia:

  1. 16.10 LANTREK: Visioita tulevaisuudelle osa 1. (kommenteissa paska liitää, osa 2. jäi tulematta)

    Sen verran korjaisin että tällä ei kyllä ollut sen suuremmin mitään yhteyttä seuliin :) Toki me ollaan LanTrekin kanssa jäsenjärjestö, mutta kyllä tätä ihan omalla naamalla kirjoitettiin ei seulin :)

    VastaaPoista
  2. Kirjoittana lukee LANTREK, joten aika vaikea minun on tietää ken mahtoi tekstin kirjoittaa. :)

    VastaaPoista